Selasa, 1 September 2015

Idea bisnes seorang SURI



Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Teks                : Raihan Ahmad
Gambar            : Koleksi gambar sendiri dan Pn Nurul (Teman ummi)
Catatan Entri    : 9



Menu air tangan ummi


Kredit kpd teman ummi, Puan Nurul


Menu Air tangan ummi


kredit kepada teman ummi, Puan Nurul


Alhamdullilah. Bersyukur di atas anugerah dari Allah SWT. Diberi kesihatan dan masih meneruskan kisah-kisah ummi. Apa kabar semua, didoakan agar semua yang singgah diblog ummi ini sihat-sihat hendaknya.Insya Allah, Aamiin.

Kali ini ummi nak sembang-sembang tentang idea bisnes dari rumah yang mungkin semua orang sudah tahu pun. Siapa yang memang pakar memasak, bolehlah cuba bisnes ini. Ummi pun pernah buat bisnes ini walaupun ummi bukan surirumah sepenuh masa.

Sewaktu anak ummi , Ain Nur Soffiyyah masih kecil, memang ummi rajin masak pelbagai jenis makanan sebab anak ummi memang suka makan pun ( menaip sambil tersengih ) Sebab itu anak ummi bulat aje, selalu Soffi kata, nape ummi masak sedap-sedap. Sebab itulah Soffi besau. Hai lah anak. Sabar ajelah.


Hah! ini lah anak ummi yang bolattt tuw, Ewah! Comei tak?

Sambil ummi masak untuk anak dan keluarga, ummi lebihkan sedikit untuk ummi berbisnes menu makan tengah hari. Terima kasih pada teman pejabat ummi yang sudi sokong bisnes dapur ummi ini. Menu sempoi-sempoi aje tapi yang penting ada nasi putih, lauk ikan @ ayam dan sayur. Kalau ada tambahan sambal kentang atau tempe special dari ummi. Harga 1 pack RM 2.50 @ RM 3.00. Murah-murah sahaja. Sambil bersedekah. 

Alhamdulillah, lepaslah duit minyak ummi sebulan untuk pergi kerja dan balik kerja. Pada suri-suri yang baca blog ini, rasa-rasa dah dapat idea tak ? Sebenarnya memang seronok kalau kita memang minat memasak.

Teman ummi, Puan Nurul aka Mr's Lulul adalah contoh surirumahtangga sepenuh masa yang buat bisnes ini. Ummi suka tengok semangat dia. Siap buat penghantaran terus dari rumah. Apa yang penting semangat nak berusaha mencari rezeki dari hasil titik peluh sendiri. Sokongan suami jugak perlu. Rajin berusaha kejayaan pasti ada di kemudian hari. Tak percaya , cubalah!

Ok lah, kali ini banyak pulak ummi berceloteh. Tersuka sangat dengan idea bisnes #dapurkusyurgaku

Moga kita bertemu kembali di lain catatan.

Salam kasih sayang dari ummi kisahku untuk pembaca semua.

Perniagaan membuatkan ummi benar- benar tawakal kepada ALLAH SWT sebab REZEKI rahsia ALLAH SWT.

Jom Berniaga ... Berniaga Sunnah Rasulullah SAW. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan