Ahad, 4 Disember 2016

Senyumlah


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Teks                : Raihan Ahmad
Gambar            : Koleksi gambar dari google
Catatan Entri    :21


Ulasan Buku    :           Senyumlah Apa Pun Masalahmu Ia Pasti Berlalu
Penulis             :           Syed Alwi Alatas
Terbitan          :           Galeri Ilmu Sdn Bhd
Tahun              :           2011
Mukasurat       :           1 - 300


Buku ini adalah sebuah karya motivasi Islam yang penuh dengan kisah-kisah benar yang terhasil dari orang-orang yang ditemui oleh penulis. Namun menulis masih menutup kerahsiaan dalam penceritaan karyanya. Penulis juga menerapkan sirah tauladan dari baginda Rasullah, agar pembaca mendapat impak yang lebih besar dalam setiap pembacaan.  Senyumlah, apa pun masalahmu ia pasti berlalu merupakan buku yang sangat bagus untuk memberikan inspirasi bagi mereka yang telah lama meninggalkan sebuah senyuman .

Manusia dengan masalah bagaikan aur dan tebing. Tiada manusia yang bebas dari masalah. Bagaimana manusia itu menangani setiap permasalahan dalam kehidupan . Permasalahan hidup biasanya memicu munculnya emosi tertentu yang boleh mempengaruhi keadaan manusia itu sendiri. Emosi ini ibarat belon yang semakin lama semakin mengembang besar andai manusia itu tidak bijak untuk menguruskannya.

Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebahagian besar ( daripada kesalahan-kesalahanmu ). ( Asy-Syura 42 : 30 )

Setiap masalah yang datang pasti sudah disediakan jalan menyelesaian andai manusia itu bijak berfikir dan mempelajari sesuatu dari setiap permasalahannya.  Hanya yang perlu difahami oleh manusia tentang keterbatasan diri . Apa yang terlihat baik tidak semestinya terbaik buat kehidupan kita dan sebaliknya. Masalah itu mewarnai kehidupan manusia untuk menambahnilai dalam kehidupan.

Masalah yang hadir dalam kehidupan manusia itu boleh menjadi simulasi untuk manusia mengenal erti hidup. Masalah itu boleh dimanfaatkan bagi mengajar manusia membina jati diri untuk terus maju ke hadapan.

Masalah yang datang dalam kehidupan manusia adalah sebagai ujian untuk memberikan manusia satu peningkatan dalam kehidupan. Tanpa masalah manusia akan hidup dalam zon selesa yang tidak akan mengubah diri mereka ke mana – mana tingkat kehidupan pun.

Penutup dan kesimpulan
Hadapi masalah dengan sabar, agar kita dapat menjadi manusia yang senantiasa bersyukur dalam apa jua posisi kehidupan. Tersenyumlah saat derita dan bahagia, kerna dalam keadaan kedua-duanya punya kehebatan yang tersembunyi disebaliknya.Siapa suka lepak di perpustakaan dia memang hebat. Lepak sambil baca buku, tenang dan nyaman kan. Cuti-cuti sekolah ini, apa kata bawa keluarga datang ke perpustakaan. Ceria dapat ilmu pun dapat.

Salam kasih sayang dari ummi kisahku untuk pembaca semua.
Perniagaan membuatkan ummi benar- benar tawakal kepada ALLAH SWT sebab REZEKI rahsia ALLAH SWT.

Jom Berniaga ... Berniaga Sunnah Rasulullah SAW.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan